Caunus

Caunus (HM1L1A)

Location: , Muğla 48800 Köyceğiz
Country: Turkey
Buy Turkey flags at Flagstore.com!

N 36° 49.371', E 28° 37.398'

  • 0 likes
  • 0 check ins
  • 0 favorites
  • 1057 views
Inscription

Kaunos

English: " ...Harpagos, after subduing, Ionia, make an expedition against the Carians, Cautions and Lycians... " This statement informs us of the significance of Caunus with respect to ancient geography and political relations during the third quarter of the 6th century B.C. Caria and Lycia were large territories including many cities and villages and the name of Caunus is mentioned as another territory between these two adjacent territories. It points to the fact that Caunus was the center of a territory of the same name, which included many cities and villages under its control. Despite the fact that the Cautions claimed for themselves a Cretan origin, the founders of the city were indigenous to Anatolia. Besides their language, customs and traditions, with their own deities they were quite distinct from their neighbours and from another indigenous Anatolian group. This is further supported by Caunus's earliest local name, Kbid, which is documented from archaeological finds and this local non-Hellenic name, was in use until the end of the 6th century B.C. The city was renamed Caunus directly following its colonization by the Hellenes, this was the case with other cities in Anatolia. After the King's Peace Treaty in 387 B.C., Caunus came under the rule of a local dynasty, the Hecatomnids, who presented themselves as Perian satraps (Governors). And Caunus became a strategically, economically and politically prosperous Carian city. The city has a long and important history during the Christian Byzantine Period. During the late antiquity, Caunus remained within the Eastern Rome Empire and adhered to the Lycian Church until the middle of Medieval Period. Beginning from this period, Caunus was called by the name: Hagia Caunus. The reason why the people of Caunus had almost a "greenish complexion" enough to cause them to be described as "unhealthy" was due to malaria.
Turkish: Herodot, "...Harpagos İonya'yı yönetimi altına aldıktan sonra Karyalılar, Kaunoslular ve Likyalılar üzerine yürüdü..." diye yazmıştır. Bu pasaj, İÖ 6. yüzyılın üçünü çeyreǧi icindeki Pers savaşlar sırasında Kaunos'un tarihi coǧrafyası ve siyasi önemi hakkında bizi bilgilendirmektedir: Kary ve Likya berçok şehirleri ve köyleri içine alan geniş bölgelerdir ve Kaunos ismi bu iki bölge arasında ayrı bir bölge adı olarak geçmektedir. Bu da, o zamanlar Kaunos'un kendine baǧı şehirleri ve köyleri de içine alan ve kendi adını taşıyan bir bölgenin merkezi olduǧu sonucunu ortaya koymaktadır. Kaunoslular, dendilerinin Girt'ten geldiklerini söyleseler de, kentin kuruculari yerku Anadolu insanıdır, Çünkü yalnızca kendilerine ait tanrıları, dilleri, adet ve görenekleri ile komşularından ayrılmakta ve Anadolu'nun bir başka "yerli hakkı" olarak karşımıza çıkmaktadır. Kenti kuranların yerli Anadolu insanı olduǧu, arkeolojik buluntularla desteklenen onun yerel ismi ile de belgelenmiştir: Kbid İÖ 4 yüzyılın sonlarına kadar kullanımda kalan bu isim, İÖ 6 yüzyılda Kaunos olarak geçmesi kentin Helenler tarafından kolonize edilmesinin hemen ardıdan diğer Anadolu kentlerinde uyguladıkları gibi yerli isminin deǧiştirilmiş olmasıyla açıklanabilir. İÖ 387 yılında Helenler ile imzalanan Kral Barışi'ndan sonra Kaunos, kendilerin satraplar olarak tanımlayan yerel bin sülalenin, Hekatomnidler sülalesinin yönetimi altına girmiştir Ve Kaunos, hem stratejik hem siyasi ve hen de ekonomik açıdan daha da zenginleşen bir Karya kentidir. Kentin Hıristiyanlık Çaǧi'nda da uzun ve onemli bir tarihi geçmişi vardır. Geç Antik Dönem'den başlayarak Orta Çaǧ'ın içlerine kadar Doǧu Roma ve Likya Kilisesi Eyaleti'ne baǧlı kalıştır. Bu dönemle birlikte kent, artık iki isimle anılmaktadır: Hagia Kaunos Kent, bütün tarihi boyunca sıtma hastaliǧınin ıstırabını çekmiştir. Kabulenmeseler de, kendilerine "hastalıkılı" dedirtecek kadar "yeşil benizli" olmalarının nedeni, bu sıtma hastalıǧı olmalıdır.
Details
HM NumberHM1L1A
Tags
Placed ByKültür ve Turizm Bakanlıǧı and Başkent Üniversitesi
Marker ConditionNo reports yet
Date Added Wednesday, June 10th, 2015 at 2:02pm PDT -07:00
Pictures
Sorry, but we don't have a picture of this historical marker yet. If you have a picture, please share it with us. It's simple to do. 1) Become a member. 2) Adopt this historical marker listing. 3) Upload the picture.
Locationbig map
UTM (WGS84 Datum)26S E 355225 N 4076450
Decimal Degrees36.82285000, 28.62330000
Degrees and Decimal MinutesN 36° 49.371', E 28° 37.398'
Degrees, Minutes and Seconds36° 49' 22.26" N, 28° 37' 23.88" E
Driving DirectionsGoogle Maps
Closest Postal AddressAt or near Unnamed Road, Muğla 48800, TR
Alternative Maps Google Maps, MapQuest, Bing Maps, Yahoo Maps, MSR Maps, OpenCycleMap, MyTopo Maps, OpenStreetMap

Is this marker missing? Are the coordinates wrong? Do you have additional information that you would like to share with us? If so, check in.

Nearby Markersshow on map
Theater
0.2 miles
Theater Fountain
0.2 miles
The Domed Church
0.24 miles
The Roman Bath
0.27 miles
Hierapolis
80.86 miles
Temple Nymphaeum (3rd century AD)
81.12 miles
The Theatre
81.19 miles
Martyrion of St. Philip
81.47 miles
Check Ins  check in   |    all

Have you seen this marker? If so, check in and tell us about it.

Comments 0 comments

Maintenance Issues
  1. Is this marker part of a series?
  2. What historical period does the marker represent?
  3. What historical place does the marker represent?
  4. What type of marker is it?
  5. What class is the marker?
  6. What style is the marker?
  7. Does the marker have a number?
  8. What year was the marker erected?
  9. This marker needs at least one picture.
  10. Can this marker be seen from the road?
  11. Is the marker in the median?